نقاشی های معروف سالوادور دالی

سالوادور دالی

نقاشی های معروف سالوادور دالی
زادروز 11 مه 1904
درگذشت 23 ژانویه 1998
ملیت اسپانیایی
فعالیت نقاش
چکیده سالوادور دالی نقاش سورئال از هنرمندان معروف و تاثیرگذار در هنر دنیای معاصر شناخته میشود که فعالیت های بسیاری در زمینه های متعددی داشته و در این مطلب سعی شده که به زندگی این هنرمند و آثارش پرداخته شود.

زندگینامه سالوادور دالی

سالوادور دالی که نام کامل او سالوادور فلیپه ژاسینتو دالی دومنک است در شهر فیگراس اسپانیا متولد شد. او در خانواده ای بزرگ شد که برای تربیت فرزندان، رویکرد سختگیرانه داشتند. اعتقادات و علایق خانواده دالی بر او تاثیرات خود را گذاشته بود، تا جایی که در طول زندگی او شاهد این تاثیرات در آثارش هستیم.
" پرتره برادر من " از نمونه آثاری است که بر اساس تاثیرات ذکر شده بر دالی خلق شده. این اثر به اعتقاد دالی بر نظریه ی تناسخ تاکید دارد که منبع اصلی این اعتقاد به خانواده او بازمیگردد. دالی برادری داشت که پیش از تولد او درگذشته بود و پس از تولد دالی، پدر و مادر او اعتقاد داشتند که روح پسر از دست رفته شان در جسم دالی حلول پیدا کرده است.

پرتره از برادر مرده ام ، 1963

سالوادور دالی از دوران نوجوانی استعداد خود را در نقاشی نشان داد و راه خود را به عرصه ی هنر باز کرد. اولین نمایشگاه رسمی او در سالن تئاتر شهر فیگراس برپا شد و آثارش مورد توجه و تحسین منتقدان قرار گرفت.


تحصیلات آکادمیک دالی

دالی در سال 1922 برای تحصیل به آکادمی هنرهای رئال سن فرناندو رهسپار شد. در مدت تحصیل و زندگی خود در آکادمی با افراد بسیاری آشنا شد که تعدادی از آنها در دنیای هنر معاصر شناخته شده هستند مانند: لوئیس بونوئل، خوزه بلو، فدریکو گارسیا لورکا.
در مدت تحصیل خود اتفاقات و رویداد های زیادی در مسائل تحصیلی، هنری و حتی سیاسی برای دالی رخ داد. با سبک های گوناگونی چون کوبیسم، اکسپرسینویست، فوتوریسم و دادائیسم آشنا شد و تجربیاتی در آنها کسب کرد. به سبک کوبیسم علاقه و توجه از خود نشان داد و مدتی به خلق آثاری با تاثیر از نقاشان کوبیسمی و پیکاسو پرداخت اما به دلیل دستردسی سخت و محدود به هنرمندان آن سبک و اطلاعات لازم، به نتیجه دلخواه خود نرسید.
به این نکته باید توجه داشت که آشنا شدن دالی با دیگر سبک های نقاشی از سورئال بودن آثار او نکاهید و او همچنان به عنوان یک هنرمند سورئال شناخته می شد. همچنین دالی به مطالعه آثار روانکاوانه ی زیگموند فروید روی آورد و در خلق آثارش از تاثیرات فروید بهره برد.
دالی در مدت تحصیل خود دفعاتی به دلایل مختلف از تحصیل محروم شد، به طور مثال در سال 1924 در درگیری های کاتالونیا مجرم شناخت شد و مدتی را در زندان سپری کرد. در نهایت تحصیل سالوادور دالی در آکادمی منجر به اخراج کامل او منتهی شد. دالی از استادان و شیوه آموزش آنها سرخورده شده بود و سواد و دانش اساتیدش برای عطش و هدف او کافی نبود.


فعالیت های هنری دالی

استعداد و دیدگاه دالی نسبت به هنر و زندگی از او هنرمندی ماهر و توانا ساخت که در طول زندگی حرفه ای خود نه تنها در نقاشی بلکه در نویسندگی، عکاسی، مجسمه سازی، طراحی لباس و جواهرات، دکوراتیو و فیلم سازی مورد تحسین و توجه منتقدان و مردم قرار گرفت.
به مرور زمان دالی علاوه بر فعالیت در عرصه نقاشی، پا به عرصه ی نویسندگی گذاشت و مقالات بسیاری درباره ی اساتید نقاشی نوشت. او همچنین به سرودن شعر و نوشتن کتاب های متعددی پرداخت.از نمونه کتاب های دالی میتوان به کتاب " خانم پیدا " و " فتح غیرعقلانی " اشاره کرد که در آنها به بیان و تفسیر نظریه ی پارانوییت انتقادی که توسط خودش مطرح شده بود، پرداخته است. این نظریه از مقوله های مهم مکتب سورئالیست قرار گرفت.
دالی همراه با بونوئل به ساختن فیلم کوتاه و صامت " سگ آندلسی " پرداخت. در ساخت این فیلم به بداهه پردازی توجه بسیاری شده و در سال 1929 در پاریس اکران شد. فیلم سگ آندلسی به یکی از معروف ترین فیلم های سورئالیستی شناخته میشود. دالی همچنین در ساخت فیم " عصر طلایی " با بونوئل همکاری میکند.
سالوادور دالی در طول زندگی خود هیچگاه خود را محدود نکرد و به تجربه کردن بسیاری از سبک ها، تکنیک ها و رسانه ها پرداخت و آثار فراوانی در زمینه های متعدد خلق کرد که منجر به نمایشگاه های بسیاری در اروپا و آمریکا شد. نوع زندگی و هنر سالوادور دالی به قدری تاثیرگذار بود که پس از مرگ او، خوان کارلوس پادشاه اسپانیا پیام تسلیت فرستاد و وزیر فرهنگ اسپانیا این واقعه را اینگونه توصیف کرد: آخرین بازمانده نسل آفرینندگانی که در هنر قرن ما انقلاب کردند.


تداوم حافظه

اثر تداوم حافظه از معروف ترین و شناخته شده ترین آثار سالوادور دالی و همچنین مکتب سورئال است. دالی در کتاب " زندگی پنهانی سالوادور دالی " به شرح چگونگی و روند خلق این اثر می پردازد. در یکی از روزهای سال 1931 زمانی که دالی 27 سال سن داشته به کارگاهش سری میزند، او ابتدا پس زمینه ی اثر که صحنه ای از منظره ایی از بندر لیگات است را کشیده بوده و به این فکر میکند که چه چیزی اثرش را تکمیل کند که ایده ای به ذهنش میرسد و 2 ساعت بعد اثر تداوم زمان خلق می شود.
در میان کارشناسان و منتقدان هنری بحث های فراوانی پیرامون مفهوم و تفسیر این اثر وجود دارد. عده ایی بر این باورند که هدف دالی از به تصویر کشیدن 3 ساعت در حال ذوب، نشان دادن جاودانگی زمان و تداوم آن است اما برخی دیگر بر این باورند که این اثر به نظریه ی نسبیت انیشتین تاکید دارد. در این نظریه مطرح میشود که زمان نسبی و پیچیده است و نه امری ثابت.
همچنین تفسیرهای دیگری نیز درباره ی اثر تداوم حافظه وجود دارد که بر این باورند که دالی با به نمایش دادن آنها اشاره به دخالت انسان در طبیعت و نابود کردن آن دارد که در نهایت به زوال و نابودی ساخته های دست بشر منتهی میشود. برای مثال در سمت چپ، ساعت نارنجی رنگی را میبینیم که توسط مورچه ها در حال تخریب شدن است و این تصویر خود دلالت بر تفسیر ذکر شده دارد.
این اثر از سال 1932 تا به امروز در موزه هنر مدرن نیویورک نگهداری میشود.

تداوم حافظه 


تصلیب

پس از اثر تداوم حافظه، از دیگر آثار معروف دالی اثر تصلیب است که در سال 1954 خلق شده. خلق این اثر همزمان بوده با تغییراتی در طرز تفکر و دیدگاه دالی و همچنین بمباران هیروشیما که در به تصویر کشیدن این اثر به دالی کمک کرد. به طور مثال بر این باورند که ابری قارچ مانند و منبع نوری که از دور و به صورت مبهم مشخص است، از الهامات و تاثیرات بمباران هیروشیماست.
این اثر تصویری متفاوت از دیگر آثاری است که به صلیب کشیدن مسیح پرداخته اند زیرا در این اثر ما شاهد خون ریزی و جای زخم واضح در بدن مسیح نیستیم و به تصویر کشیدن مسیح در این اثر نمادی از مذهب تقسیر شده است.
از مواردی که قابل توجه است، استفاده دالی از اصول اولیه مکتب کلاسیسم است. ترکیب بندی ساده و مرکزی که در کنار پیچیدگی ها و عناصر دیگر قرار دارد باعث ایجاد تعادل شده و همچنین این نکته دلالت بر استفاده دالی از اصول کلاسیسم دارد.
این اثر هم اکنون در موزه متروپولیتن نیویورک نگهداری میشود. 

تصلیب ، 1954


مسخ نرگس، 1937


 ساخت و ساز با لوبیای پخته، 1936


 کودک در حال تماشای تولد انسان جدید، 1943


فیل ها بازتاب قوها، 1937


معمای آرزو، 1929


شام آخر، 1955

گردآورنده : آتوسا صفوی زاده
سالوادور دالی | آثار دالی | زندگینامه سالوادور دالی | نظریه دالی | سورئال | آثار سورئال | سگ آندلسی | بیوگرافی دالی | نقاشیهای دالی | salvadordali